source: WikiPedia, GTP.gr, justgreece.com

Η Όλυμπος είναι ένας οικισμός ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους και βρίσκεται στο νησί της Καρπάθου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 310 μέτρων, κατά μήκος αυχένα των υπωρειών του όρους Προφήτης Ηλίας της βόρειας Καρπάθου και είναι χαρακτηρισμένος από τις αρμόδιες κρατικές αρχές ως παραδοσιακός οικισμός. Η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη και στέκεται πάνω από κατωφέρεια που καταλήγει στην θάλασσα ενώ η ανατολική της πλευρά είναι πιο ομαλή και της προσφέρει πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι. Η Κοινότητα Ολύμπου που υπάγεται στον Δήμο Καρπάθου έχει 556 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 201

Ιστορικά στοιχεία

Στην αρχαιότητα οι κυριότερες πόλεις της βόρειας Καρπάθου ήταν η Βρυκούς που ήταν χτισμένη στο ΒΔ άκρο του νησιού της Καρπάθου και η Σάρος που ήταν χτισμένη στο μέσον της Ανατολικής ακτής του νησιού της Σαρίας. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. λόγω των επιδρομών, κυρίως των Σαρακηνών πειρατών, οι κάτοικοι των αρχαίων πόλεων εγκατέλειψαν τις αρχικές τους εστίες στα παράλια και αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινότερα και πιο δυσπρόσιτα σημεία του νησιού με αποτέλεσμα να ιδρύσουν τον σημερινό οικισμό Όλυμπος ή Έλυμπος στο τοπικό ιδίωμα. Ο οικισμός χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των οχυρωμένων μεσαιωνικών νησιωτικών οικισμών και την εικόνα αυτή διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Την ονομασία Όλυμπος την οφείλει στο παλαιότερο όνομα του βουνού στους πρόποδες του οποίου χτίστηκε, και το οποίο σήμερα ονομάζεται Προφήτης Ηλίας.

Η Όλυμπος παρέμεινε μέχρι πρόσφατα αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο με αποτέλεσμα να αναπτύξει μιαν εντελώς ξεχωριστή και ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση, πολλά στοιχεία της οποίας διατηρεί ζωντανά ως τώρα. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου. Μέχρι την δεκαετία του 1980 ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το υπόλοιπο νησί ήταν ιδιαίτερα δύσβατος με αποτέλεσμα η επικοινωνία του οικισμού με την υπόλοιπη Κάρπαθο να γίνεται κυρίως μέσω θαλάσσης από το λιμάνι του Διαφανίου. Η βελτίωση του οδικού δικτύου βοήθησε πολύ στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία ήταν ραγδαία μετά το 1990.

Διαφάνι

Το Διαφάνι είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού και το επίνειο της Ολύμπου, του παραδοσιακού χωριού της Καρπάθου, που εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά τοπία του, τους παλιούς ανεμόμυλους και τα καλοδιατηρημένα παλιά οικοδομήματα. Το Διαφάνι μπορεί κανείς να το προσεγγίσει με καΐκι από την Κάρπαθο ή οδικώς. Απέχει 70 χλμ. από την πρωτεύουσα. Προσφέρεται για ηρεμία και απόλαυση της υπέροχης φύσης. Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μυκηναϊκό τάφο και άλλα σημαντικά ευρήματα που φυλάσσονται στο Βρετανικό μουσείο.

Οι βοτσαλωτές παραλίες Διαφάνι και Βανάντα φημίζονται για τα καθαρά νερά τους και με καϊκια μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί της Σαρίας, που βρίσκεται βόρεια της Καρπάθου, και εκεί να απολαύσετε το μπάνιο σας σε απόμακρες αλλά καταγάλαγες παραλίες. Στην Σαρία σώζονται ερείπια αραβικού οικισμού. Το νησί Σαρία μαζί με το βόρειο τμήμα της Καρπάθου αποτελεί προστατευμένη περιοχή του ευρωπαικού προγράμματος NATURA. Από το Διαφάνι πάλι με καίκι μπορείτε να φθάσετε στο πιό ήσυχο μικρό λιμάνι, στο γραφικό οικισμό Τρίστομο. Μικρά νησιώτικά σπίτια και ψαροκάικα σας περιμένουν.

Η παραδοσιακή τοπική κουζίνα του Διαφανιού είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ολυμπίτικης και Καρπάθικης γενικότερα κουζίνας, η οποία χρησιμοποιεί κατά το πλείστον την κατσαρόλα, το τηγάνι και το ξυλόφουρνο και περιλαμβάνει εξαιρετικές γεύσεις. i. κρεατικά: α. οφτό (αρνάκι ή κατσικάκι, γεμιστό με ρύζι, ψημένο στο ξυλόφουρνο), β. καβρουμάς (χοιρινό λιατό - καζανευτό), ii. λαχανικά: α. ανθοί (κολοκυθιάς) γεμιστοί, iii. ζυμαρικά: α. μακαρούνες (χειροποίητες με βούτυρο ή με "όξινα"), β. αλαντζάνια, γ. χιλόπιτες, iv. αλμυροί μεζέδες: α. καρπάθικες σαρδέλλες (παστές μένουλες), β. γιαλόχορτα (σταμναγκάθια στην άλμη), γ. κρίθαμα, δ. κάππαρη, ε. αγριλλοί αλαρμιστοί (ψιλολιές στην άλμη), v. γλυκά: α. πακλαβά(δ)ες, β. λουκουμά(δ)ες ζυμαρωτοί, γ. ξεροτή(γ)ανα, δ. ξυλικόπιτες, ε. τη(γ)ανίτες, vi. πίτες: α. λαχανόπιτες, β. τούρτες (με μυντζήτρα στο ξυλόφουρνο), γ. μυντζητροπίτια, δ. σταφο(δ)οπίτια, vii. παξιμάδια: α. κουσουμά(δ)ες, β. κουλλούρες, γ. σησαμωτά κουλλούρια κ.α.

Στο Διαφάνι της Καρπάθου έδρευε σε μόνιμη βάση, ήδη από τα τέλη του 19ου αι., ιερέας της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου ο οποίος ιερουργούσε στον παλαιό ναό της Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου ("Παναγία η Διαφανιώτισσα") για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πιστών του οικισμού. Ο μικρός αυτός ναός ο οποίος εκτελούσε χρέη ενοριακού παρεκκλησίου, κατέρρευσε κατά τον σεισμό του 1948. Ο σημερινός Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής , ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, άρχισε να ανεγείρεται τη δεκαετία του 1950 και ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, οπότε και εορτάζει, διοργανώνεται κάθε χρόνο μεγαλοπρεπής πανήγυρις στην οποία χωροστατεί ο εκάστοτε Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου. Πολιούχος του Διαφανιού είναι ο Άγιος Νικόλαος, η Εκκλησία του οποίου βρίσκεται στην Νότια συνοικία του χωριού και εκτελεί χρέη κοιμητηριακού ναού. Μεταπολεμικά συγκροτήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου, η οποία ανήκει στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η ενορία του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής η οποία υπάγεται διοικητικά στην Αρχιερατική Περιφέρεια Ορεινής Καρπάθου. Στην ενορία του Ι. Ν. της Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου "άχρι καιρού" και η διαχείρηση της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος της Σαρίας η οποία υπάγεται κανονικά στην Ενορία του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου. Όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Ενορίας του συγκεκριμένου χωριού τα διαχειρίζεται η διοριζόμενη από τον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου, Ενοριακή Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου Καρπάθου. Τα ξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή του Διαφανιού είναι: α. του Χριστού (της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), β. του Αγίου Βασιλείου και γ. της Αγίας Καλλιόπης στην περιοχή Παλαία, δ. των Τριών Ιεραρχών στην περιοχή Καμπί, ε. των Αγίων Αναργύρων και στ. της Κυράς (της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) στην περιοχή Βανάντα.

Girls in Olimpos Traditional DressOlimpos Church15 AugustOlimposGirl in Olimpos Traditioal DressPrimary School of DiafaniWall in DiafaniFountain in DiafaniDiafaniOlimpos Traditional House
elΕλληνικά